Турският външен министър,  представи пред Съвета за сигурност на ООН

...
Турският външен министър,  представи пред Съвета за сигурност на ООН
Коментари Харесай

Турция представи идея за мирен план за Близкия изток със страни гаранти

Турският външен министър,  показа пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации в Ню Йорк предлагането на Турция за кротичък проект сред Израел и палестинците, включващ присъединяване на страни гаранти, оповестява " Хюриет дейли нюз ". Фидан насочи също по този начин рецензии към Съвета за сигурност, който съгласно него не е съумял да извърши отговорностите си за мира, показва Българска телеграфна агенция.

„ Турция сформира идея за механизъм със страни гаранти. Такъв механизъм ще обезпечи мира и ще предотврати всяко нарушаване на съглашението и от двете страни. Осъзнаваме, че подобен механизъм е витално значим и може да получи поддръжка, както бе посочено от доста страни ", сподели Фидан по време на речта си в Ню Йорк нощес. „ За следващ път институциите не съумяват да изпълнят отговорностите си към интернационалния мир и сигурност, изключително Съветът за сигурност. Те са неспособни да изискат преустановяване на огъня с обединен глас ", разяснява той.

Министърът добави, че престижът на Съвета за сигурност ще бъде в допълнение заплашен, в случай че не е в положение да предложи даже далечна вероятност за разрешаване на спора в границите на решение с две страни.

„ Обречени сме да плаваме в непознати води при неналичието на интернационален закон и честен компас. Неуспехът при оправянето с този проблем скоро ще докара до възраждането на радикални идеологии, подхранвани от безотговорност и неправда ", сподели Фидан.

Външният министър означи, че " макар рестриктивните мерки на свободата на словото, милиони хора по целия свят са се обединили в поддръжката си за Палестина и в желанието за мир ". Той акцентира, че хората чакат от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да подсигурява преустановяване на огъня и военните дейности и обезпечаване на безпрепятствена филантропична помощ в Газа.

„ Удължаването на филантропичната пауза в Газа, както и размяната на пленници и пандизчии, е лъч вяра. Ключово е да се възползваме от момента като опция за дейно справяне с първопричините за спора ", означи Фидан.

Той уточни, че " Израел и Палестина би трябвало да поддържат положение на мира и сигурност в своите граници отпреди 1967 година с Източен Йерусалим като столица на палестинската страна и би трябвало да са сигурни, че това решение ще бъде приложено ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР